A kis Daniela (23')
Raising Daniela Cordova Ximena 2003-2004

2 jelenetfotó és adatokOnline film0 hozzászólásMódszertani kézikönyv

A A A A A B B AL
Jelenetfotó 2.2 Jelenetfotó 1.2Kolumbiaiak milliói hagyják el hazájukat az otthoni viszonyok következtében. Sokan Angliába vándorolnak, elsősorban Londonba. Ez a dokumentumfilm egyetlen kolumbiai család, egy nagymama, egy anyuka és egy kislány életét követi nyomon új otthonukban, az angol metropoliszban. Yeny 1995-ben érkezett Nagy-Britanniába édesanyjával és Daniela nevű kislányával. A kis Daniela a „légy-a-falon”-módszerrel fedezi fel a latin gyökerekhez ragaszkodó idősebb nők viszonyát szemük fényéhez, a már nem egészen kolumbiai, de még nem egészen angol kicsi Danielához. ÖSSZEFOGLALÁS

Kolumbiaiak milliói hagyják el hazájukat az ottani nehéz társadalmi és gazdasági viszonyok következtében. Sokan az Egyesült Királyságba vándorolnak, elsősorban Londonba. Ez a dokumentumfilm egyetlen kolumbiai család, egy nagymama, egy anyuka és egy kislány életét követi nyomon új otthonukban, az angol metropoliszban. Yeny 1995-ben érkezett Nagy-Britanniába édesanyjával és Daniela nevű kislányával. A kis Daniela a „légy a falon”- módszerrel fedezi fel a latin gyökerekhez ragaszkodó idősebb nők viszonyát szemük fényéhez, a már nem egészen kolumbiai, de még nem egészen angol Danielához. A film többek között bemutatja a migránsok stratégiáit arra, hogy megőrizzék kultúrájukat, miközben egy új környezetben próbálnak boldogulni, a kulturális identitás létfontosságú intézményeit és tereit, valamint a második generációban kialakuló kettős identitást és komplex viszonyt „otthoni” és „itthoni” kultúrájukhoz.


KULCSSZAVAK

• A kultúra megőrzésének intézményei és terei
• Első és második generációs migránsok
• Kettős identitás
• Nyelvhasználat
• Város


FELDOLGOZÁS SZEMPONTJAI

• Miben különbözik Daniela és anyukája/nagymamája viszonya Angliához, illetve Kolumbiához?
• Miben különbözik Daniela és anyukája/nagymamája viszonya az angol és a spanyol nyelvhez?
• Milyen intézmények segítik Londonban a kolumbiai migránsokat a közösség-teremtésben és az otthoni kulturális szokások megtartásában?
• Milyen terek/intézmények szolgálják Londonban a kolumbiaiak integrációját?
• Mely filmben bemutatott terek/intézmények működnek ún. interfészként?


FELADATOK

Csoportos kutatás

• Keressetek saját városotokban olyan helyszíneket, ahol különböző migráns csoportok „maguk között” vannak, és olyanokat is, ahol érintkeznek a helyiekkel!

• Értékeljétek, hogy ezek a helyszínek/intézmények mennyire segítik a saját kultúra megőrzését, az integrációt és a személyes/közösségi boldogulást!

Kiscsoportos munka

• Kiscsoportban írjátok össze a találkozás és a belső közösségépítés összes lehetséges terepét/helyszínét/intézményét (pl. iskola, vallás, sport, nyelv, szabadidő, fogyasztás, munka stb.) és keressetek konkrét példákat saját városaitokban, kerületeitekben, lakóhelyeiteken vagy az iskola környezetében!

Egyéni vagy páros feladat

• Végezzetek etnográfiai terepmunkát vagy megfigyelést egy-egy migránsok által gyakran használt helyszínen (Budapesten pl. Moszkva tér, Blaha Lujza tér, Józsefvárosi „kínai” piac)! A megfigyelést dokumentáljátok jegyzetekkel, rajzokkal és fényképekkel!

• Szervezzetek tereplátogatást egy migránsok által gyakran használt helyszínen az osztály egy migráns tanulója segítségével!

• Szervezzetek tereplátogatást egy migránsok által gyakran használt helyszínen egy antropológus/szociológus segítségével!

• Szervezzetek látogatást egy migránsok által gyakran használt intézményben (pl. migránsokat (is) oktató iskola, Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal, migráns közösségeket szolgáló templom)!
A filmhez még nem történt hozzászólás.

Ezen a helyen elsősorban a film felhasználásával, feldolgozásával kapcsolatos tapasztalatokat várjuk.
Köszönettel veszünk minden pozitív vagy negatív élményt, amelyet a film megtekintése, megvitatása váltott ki.

Segíts tapasztalataid megosztásával másokat!
Hozzászólás:

Címadatok:

Eredeti cím:Raising DanielaAngol cím:Raising DanielaMagyar cím:A kis Daniela

Gyártási adatok:

Gyártó ország:Nagy-Britannia - uk
Gyártás ideje:2003-2004Forgatás ideje:2003-2004Film hossza:23 percSzínesség:színes
Standard formátum:DV
Felvétel formátuma:DV
Eredeti nyelv: angol spanyol Felirat nyelv:magyar

Stáb:

Készítette: Cordova Ximena Producer: Cordova Ximena Hangmérnök: Jabrane Hicham Cordova Ximena

Cég / Intézmény:

Gyártó: La Nina Productions

Népcsoport és lokalitás:

Népcsoport:Földrész: Nyugat-Európa Ország: Nagy-Britannia - uk Lokalitás: London

Tipológia:

Típus:nem-fikciós filmForma:dokumentumfilm
Kulcsszó: migráció

doc_hun_configuration Támogató Partnerünk Magnet Bank - Magyar Közösségi Bank
Rossz felhasználónév vagy jelszó.
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
Bejelentkezés