Romakép Műhely februártól újra!

 Első alkalommal jelentkezik ebben a félévben a Romakép Műhely.

 Részletes program:

Az átmenetek filmje

Szederkényi Júlia: Paramicha, vagy Glonczi az emlékező (1993, 87’)

Szederkényi Júlia fikciós dokumentumfilmje a legendás balázs béla stúdiós formanyelvi kutatásainak hagyományát folytatja, ha pedig a romaképek története felől nézzük, emblematikus átmenet a rendszerváltás utáni időszak filmművészetébe. Mese és emlékezés: ezek voltak a kilencvenes évek jelentős roma tematikájú filmjeinek fő motívumai, Szederkényi (el)ismertségét tekintve marginális munkája ezek közül a legerőteljesebben alkalmazza a reflexiót ,  történetben gondolkodik az átmenetről (politikai, művészi és tudományos értelemben egyaránt).

Vagy inkább töpreng? Gelencsér Gábor filmesztéta használta ezt a kifejezést az itt következő idézet forrásában, a filmről írt kritikában:


„Bújócska vagy keresés? – jótékony bizonytalanság övezi Szederkényi Júlia szép és érzékeny filmjét. Mint képekre „kárhoztatott” filmes, rejtőzködik a valóság elől, fantasztikus történetet kohol egy eidetikus képességgel rendelkező férfi köré, így azt a képet keresi, ami nincs, ami csak az egyén számára létező, képzeletbeli, személyes; s e képek kerülgetése mentén, azok helyett, mintegy mellékesen, végül is képeket mutogat, történetet mesél, csak éppen nem azt, mert azt a mozgókép nem képes megmutatni – vagy „keresi, de nem leli” a képeket a rendező; s persze azzal a tudattal nyomoz a vágyak képei után, hogy azokat úgysem találhatja meg, ezért aztán marad a keresés mint filmes ars poetica, a közvetlen, belső képteremtés hiábavalóságának, lehetetlenségének meséje, persze képekkel.” (Filmkultúra, 1994/2.)

 

A film utáni beszélgetésen vendégeinkkel felidézzük a kilencvenes évek művészi és politikai közéletét, a Paramicha bemutatóján kialakuló vitát, az alkotó akkori elképzeléseit, a film forgatását. Az átmenetet.  Az emlékezésben és az elemzésben segítségünkre lesz a Romakép Műhelyhez kapcsolódó elméleti kurzus házigazdája, Zsigó Jenő a Magyarországi Roma Parlament elnöke.


Vendégek: Müllner András irodalmár, egyetemi tanár, Szederkényi Júlia filmrendező.

Moderátor: Pócsik Andrea egyetemi tanár

 

Jegyár: 600/450